Britský velvyslanec v Jemenu unikl sebevražednému útoku

Britský velvyslanec v Jemenu Tim Torlot vyvázl bez zranění z pumového útoku. Oznámily to britské a jemenské úřady. Sebevražedný atentátník odpálil bombu ve chvíli, kdy kolem ambasador projížděl při cestě do úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jemenská republika

Jemenská republika | Foto: Emanuel Macoun

Už v lednu Británie a Spojené státy krátkodobě uzavřely svá velvyslanectví v Jemenu v obavách, že se stanou terčem teroristů z al-Káidy. Při dnešním útoku zahynul jenom atentátník, kterého výbušnina rozmetala po okolí.

Britské úřady oznámily, že nikdo z ambasády v jemenské metropoli Sanáa neutrpěl zranění. Svědkové uvádějí, že útočník byl příliš pomalý a nepodařilo se mu dostat blíž k velvyslancovu autu.

Západní státy považují Jemen za stále větší zdroj nestability. Tamní vláda sváděla ještě nedávno těžké boje se šíitskými povstalci. Ve stejné době v Jemenu působí řada sunnitských skupin, které podnikají povstalecké a teroristické útoky proti vládním i západním cílům.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme