Írán odsoudil reportéra Newsweeku k bičování a vězení

Trest třináctiletého vězení a 74 ran bičem vyměřil íránský soud reportérovi amerického časopisu Newsweek, který loni sledoval kontroverzní prezidentské volby. Mázjár Bahárí má íránské a kanadské občanství. Íránská bezpečnost ho zatkla už loni v létě, v říjnu ale mohl na kauci šesti miliónů korun odjet za svou rodinou do Londýna. Odsouzen byl tedy v nepřítomnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

O rozsudku informoval samotný Bahárí. Vysoký trest íránská justice zdůvodnila tvrzením, že reportér byl součástí spiknutí proti bezpečnosti Islámské republiky, shromažďoval tajné materiály a dopustil se urážky vedení státu.

Bahárí loni strávil ve vazbě čtyři měsíce a byl donucen k přiznání před kamerou. Po propuštění napsal o pobytu na mřížemi a často bizarních otázkách vyšetřovatelů velkou esej.

Podle oficiálních výsledků loni v červnu obhájil prezidentské křeslo Mahmúd Ahmadínežád. Opozice to ale zpochybňuje. Při pouličních protestech a násilnostech bezpečnost pozatýkala tisíce lidí. Padlo už také několik rozsudků smrti.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme