Židovští fundamentalisté protestují proti stavbě pohotovosti

Stovky izraelských policistů hlídají ve městě Aškelon začátek výstavby nové zdravotnické pohotovosti. Archeologové totiž musejí přemístit několik starověkých hrobů a proti tomu ostře vystupují židovští fundamentalisté. Policie už nejméně osmnáct extremistů zatkla. Údajně má poznatky, že radikálové chystají po celé zemi násilné protesty. Už v noci vyvolávali nepokoje a zapalovali popelnice v Jeruzalémě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ortodoxní Židé

Ortodoxní Židé | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Aškelon leží v dostřelu palestinských raket z pásma Gazy. Řada izraelských politiků a komentátorů proto tvrdí, že odpůrci stavby dávají zájem dávno zemřelých nad zájmy současníků, kteří možná jednou budou k záchraně života potřebovat nové křídlo nemocnice.

Židovským fundamentalistům vadí jakékoli přemísťování hrobů. V čele ministerstva zdravotnictví stojí nábožensky orientovaný politik Ja’akov Licman. Ten nedávno prosadil, aby byl nový pavilon postaven mimo starověké pohřebiště. Když ale vyšlo najevo, že by změna projektu stála asi půl miliardy korun, rozhodla se vláda pod obrovským tlakem veřejnosti pro původní plán.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme