Sílí kritika Izraele za útok na lodě mířící do Gazy

Ve světě přibývá zemí, které ostře kritizují izraelský zásah proti konvoji s humanitární pomocí do palestinské Gazy. Většinou ho označují za naprosto nepřiměřený. Při obsazování lodí izraelští vojáci zabili asi 15 mezinárodních aktivistů. Izrael tvrdí, že vojáci byli v ohrožení života a že se příslušníci speciálních jednotek jenom bránili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah izraelských vojáků na lodi s humanitárním nákladem

Zásah izraelských vojáků na lodi s humanitárním nákladem | Zdroj: ČTK

Většina zabitých jsou Turci. Ankara už také odvolala svého velvyslance z Tel Avivu a zrušila chystaná vojenské cvičení s izraelskou armádou. Podobně zareagovalo Řecko. Celá řada států od Egypta přes Francii až po Švédsko si předvolává izraelské ambasadory. Izraelský zásah ostře odsoudil také generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v izraelských pobřežních vodách mluvil na Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj ˇCeského rozhalsu Břetislav Tureček.

Izraelský zásah proti mezinárodní flotile lodí znepokojil vedení Evropské unie. Žádá vyšetření incidentu. Trvá také na okamžitém ukončení omezení pohybu obyvatel Gazy přes její hranice a umožnění přísunu humanitární pomoci.

Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová žádá podle své mluvčí „celkové vyšetření okolností“ zásahu proti mezinárodní flotile. Zopakovala stanovisko Unie, které žádá bezpodmínečné otevření hranic Gazy pro přísun humanitární pomoci a pro obchodní kontakty.

Belgická vláda odsoudila násilné vniknutí izraelského komanda na plavidla mezinárodní flotily. Ministr zahraničí Steven Vanackere prohlásil, že uplatnění síly bylo politováníhodné. Ministr pro spolupráci a rozvoj Charles Michel řekl, že šlo o jasně neadekvátní použití síly, které mělo za následek několik mrtvých.

Izrael očekává násilné reakce

Napětí mezitím sílí i v samotném Izraeli. Někteří arabští poslanci obsazení lodí označili za státní terorismus a pirátství, ke kterému navíc došlo v mezinárodních vodách.

Izraelské bezpečnostní složky jsou v nejvyšší pohotovosti. Rozšířily se zvěsti, že Izraelci na jedné z lodí zabili i vůdce Islámského hnutí v Izraeli šejcha Saláha. Armáda ale tvrdí, že je pouze zraněný.

transport zraněného izralského vojáka | Foto: ČTK/AP

Lodě, zadržené v mezinárodních vodách, nyní pod dohledem izraelských vojáků míří do izraelských přístavů. Očekává se, že na izraelském území policie všechny aktivisty pozatýká a ty takzvaně nevinné, tedy například evropské politiky a novináře, bude chtít vyhostit.

Velitelé policie a dalších bezpečnostních složek zrušily svým podřízeným všechny dovolené. Vládní jednotky hlídají zejména arabské oblasti Izraele a východní část Jeruzaléma. Ministr pro vnitřní bezpečnost Jicchak Aharonovič prohlásil, že se Izrael musí připravit na otevřené nepokoje.

Arabové v Izraeli plánují generální stávku a palestinský prezident Abbás izraelský zásah označil za masakr. Izraelská armáda uvedla, že se její vojáci při obsazování lodí se stovkami cizinců stali terčem útoku a že se jen bránili. Pět vojáků bylo údajně zraněno, dva z nich těžce. Dva aktivisté se prý také nakrátko zmocnili pistolí, se kterými vojáci přišli na palubu.

Flotila lodí, mířících původně do Gazy, byla organizována širokou koalicí nejrůznějších propalestinských, islamistických i levicových skupin z Turecka, západní Evropy i USA. Měla v úmyslu prorazit dlouhotrvající blokádu pásma Gazy. Ta má bránit pašování zbraní do Gazy.

Pavel Novák, Igor Maňour, Břetislav Tureček, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme