Ambasáda v Izraeli se chystá pomoci Čechům ze zadržené flotily

České velvyslanectví v Tel Avivu je připravené pomoci českým občanům, kteří cestovali do Gazy se zadrženou humanitární flotilou. Českému rozhlasu to řekl konzul Dušan Králík. Izrael už začal v Ašdódu z lodí vysazovat stovky pasažérů a některé odváží do věznic. Policie ale zatím odmítá do přístavu pouštět zahraniční diplomaty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jedna z lodí propalestinských aktivistů

jedna z lodí propalestinských aktivistů | Zdroj: ČTK

Česká ambasáda spolupracuje s izraelskými úřady ve snaze najít české občany a ověřit jejich totožnost. Pak se prý pokusí zajistit jejich co nejrychlejší návrat do Prahy.

Podle informací Českého rozhlasu se jedná o čtyři novináře. Petr Zavadil a Jan Línek jsou z České televize. Novinář na volné noze Zdeněk Lokaj z lodi vysílal pro Radiožurnál. Čtveřici doplňuje filmař Alexandr Vojta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zásahu proti aktivistům hovořil na Rádiu Česko zahraničně politický komentátor ČRo1 Milan Slezák

Podle dostupných zpráv na šesti lodích necestovali žádní propalestinští aktivisté z České republiky.

Při zásahu izraelských sil proti plavidlům, která směřovala do palestinské Gazy s nákladem humanitární pomoci, zahynulo více než 10 lidí, podle některých zdrojů až 19 lidí. Izrael tvrdí, že vojáci byli v ohrožení života a že se příslušníci speciálních jednotek jenom bránili.

Svolána Rada bezpečnosti OSN

Konvoj organizovalo hnutí Svobodná Gaza. Řada států už izraelský zásah odsoudila jako nepřiměřené použití síly. Mnoho zemí si předvolává izraelské velvyslance, např. Rakousko, Belgie, Řecko nebo Egypt. Večer se kvůli postupu Izraele mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. Evropská unie i Spojené státy žádají vyšetření incidentu.

Jak na Rádiu Česko upozornil zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák, k objektivnímu zhodnocení celého incidentu prozatím není dostatek informací.

Zásah izraelských vojáků na lodi s humanitárním nákladem | Foto: ČTK

„Zdá se být zřejmé, že ten zásah byl proveden v mezinárodních vodách, což je pro Izrael nepříjemné; že při něm zahynulo více než 10 lidí. Nicméně zdá se také, že to nebylo tak, že by Izraelci vstoupili na ty lodě a jali se kosit palbou všechno, na co přišli.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček a redaktor David Koubek v Odpoledním Radiožurnálu

„Zdá se, že to všechno začalo teprve v momentě, kdy na ty Izraelce začali z lodí, které do Gazy vezly údajně pouze humanitární pomoc, střílet. To zpětně zase ospravedlňuje izraelské argumenty, že na těch lodích se vezly do Gazy i zbraně,“ uvedl Slezák.

Na palubách lodí mířících do Gazy podle něj byla pestrá směsice lidí od čirých idealistů, přes jednoho nositele Nobelovy ceny míru, bývalých či současných evropských poslanců až po lidi, kteří mají velice blízko k radikálním muslimským hnutím, jako je například libanonský Hizballáh. Ten je i v Evropě považovaný za teroristickou organizaci.

Zbraně aktivistů se nepotvrdily

Izraelské armádní velení tvrdí, že vojáci museli na účastníky protestní plavby do Gazy střílet, protože jinak by prý sami přišli o život. Na palubě turecké lodi, kam se vojáci slanili z vrtulníků, na ně prý čekali dobře připravení muži s tyčemi. Vojáky bili a kopali. Ve chvíli, kdy Izraelci usoudili, že jsou ohroženi na životech, začali střílet. Tvrdí ale, že do nohou.

„Nepotvrdilo se, že ti aktivisté měli své vlastní střelné zbraně, jak tvrdili někteří izraelští politici. Ukázalo se, že dva vojáci byli zraněni, ale zbraněmi, které jim aktivisté nejprve sebrali,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Milan Slezák, Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme