Izrael obhajuje svůj zásah proti mezinárodním aktivistům

Izraelské úřady prověřují identitu několika set účastníků mezinárodní protestní plavby do palestinské Gazy. Většinou je čeká zadržovací tábor a poté vyhoštění. Izraelská komanda cizince zajala na šesti lodích časně ráno v mezinárodních vodách. Při zásahu zahynulo možná až 25 mezinárodních aktivistů, většinou Turků. 

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelští vojáci

izraelští vojáci | Zdroj: ČTK

Desítky dalších civilistů utrpěly při zásahu zranění. Na straně armády je pět zraněných. Izrael tvrdí, že jeho vojáci stříleli v sebeobraně.

Za armádou v tuto chvíli stojí i celé vedení země. O násilném zadržení lodí rozhodla vláda, která nechtěla za žádnou cenu umožnit doplutí flotily až do Gazy. Arabská opozice naopak tvrdí, že se Izrael dopustil pirátství a státního terorismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zásahu izraelského komanda mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Na řadě míst Izraele už začaly protesty. Kromě Arabů demonstrují také levicové a lidskoprávní organizace. Izrael se ale chystá na to, že protesty mohou přerůst v otevřené násilnosti.

Ačkoli vláda tvrdí, že se nedopustila žádné chyby, premiér Netanjahu se kvůli krizi předčasně vrací ze Severní Ameriky. Zítra se měl přitom sejít s americkým prezidentem Obamou.

Čeští novináři jsou v pořádku

Izraelci se na obsazení lodí chystali řadu dní, podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka ale podcenili odpor, na který při tom narazí.

„Z dostupných informací víme, že ta izraelská komanda byla zaskočena, že na těch lodích čekali vojáci nějaký slabý, pasivní odpor mírových aktivistů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Břetislav Tureček v pořadu Stalo se dnes

„Namísto toho tam byli velmi dobře připravení a evidentně silní aktivisté, zdá se, že většinou z Turecka, kteří se rovnou dali na osobní souboje s těmi vojáky. Izraelci tvrdí, že se prostě museli tomuto násilí bránit, a to i střelbou,“ říká Tureček.

Tři čeští novináři a jeden filmař, kteří cestovali do Gazy s konvojem na jedné z lodí, jsou v pořádku. Českému rozhlasu to řekl konzul v Tel Avivu Dušan Králík. Čeká je prý deportace a patrně i zákaz vstupu do Izraele v příštích deseti letech.

Informace o počtu mrtvých se různí

Přesný počet obětí izraelského zásahu dosud není znám. Podle zpravodaje Břetislava Turečka se ještě nepodařilo všechny lidi, včetně zraněných, kteří jsou v nemocnici, identifikovat.

„Každopádně zatímco armáda třeba říká, že je 9 zabitých, izraelský premiér Netanjahu řekl, že jich je nejméně deset. A vím, že jsou informace, že jich je okolo dvaceti.“

Se zadrženými zahraničními aktivisty žádné spojení podle našeho zpravodaje na Blízkém východě neexistuje.

„Už od soboty víme, že Izraelci rušili příjem satelitních telefonů z těch palub, aby aktivisté nemohli vystupovat v mezinárodních médiích.“

„A je evidentní, že po zatčení těch lodí to spojení úplně přestalo. Dá se předpokládat, že jednak tam byl rušen signál, jednak jim možná byly i zabaveny telefony, které měli u sebe,“ upozornil Břetislav Tureček ve večerním pořadu Stalo se dnes.

Útok vyvolal pozdvižení ve světě

„Jsem šokován zprávami o smrti lidí na plavidlech vezoucích humanitární pomoc do Gazy,“ uvedl v prohlášení generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle jeho informací byla plavidla v mezinárodních vodách.

Šéf světové organizace proto volá po důkladném vyšetření krvavého incidentu. Na večer našeho času bylo svoláno mimořádné zasedání Rady bezpečnosti.

Bílý dům je v první reakci opatrný. Lituje ztrát na životech a zranění. Snaží se ale současně zjistit všechny okolnosti, které vedly k tragédii.

Evropská unie odsuzuje jakékoli násilné činy a nadměrné použití síly,“ citoval prohlášení šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové mluvčí Evropské komise John Clancy. Ashtonová žádá okamžité a úplné vyšetření incidentu izraelskými orgány.

Protiizraelské protesty v Turecku | Foto: ČTK/AP

Evropská unie zopakovala svou výzvu k bezpodmínečnému otevření hraničních přechodů do Gazy pro přísun humanitární pomoci a obnovení obchodu. Udržování blokády je podle Ashtonové nepřijatelné a politicky kontraproduktivní.

Protesty v Istanbulu

Krvavý zásah izraelského komanda na jedné z lodí s propalestinskými aktivisty poznamenal dosud relativně dobré vztahy židovského státu s Tureckem. Podle Ankary měla většina pasažérů plavidla, kde k incidentu došlo, turecké občanství. Turci zřejmě převažují i mezi oběťmi střetu.

Turecko už v reakci na něj zrušilo plánovaná společná vojenská cvičení s Izraelem a požádalo o svolání Rady bezpečnosti OSN. V Istanbulu demonstrovaly proti politice židovského státu tisíce lidí.

Pavel Novák, Vít Pohanka, Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme