Vztahy Turecka s Izraelem se po útoku prudce zhoršují

Turecko-izraelské vztahy jsou po útoku útok izraelských komand na námořní konvoj, při kterém zemřelo nejméně devět lidí, na bodu mrazu. Ostrá odsouzení zaznívají jak z úst tureckých politiků, tak ze strany veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiizraelské protesty v Turecku

Protiizraelské protesty v Turecku | Zdroj: ČTK

Většina obětí totiž byla turecké národnosti.

A to je důvod, proč panují obavy z prudkého zhoršení vztahů mezi Izaraelem a Tureckem, které bylo jedním z organizátorů námořního konvoje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci po izraelském útoku na námořní konvoj analyzovala Julie Urbišová

„Je to jasný kriminální akt. V mezinárodních vodách nemá žádná země právo zastavit loď, vyslýchat její posádku nebo na ni zaútočit. To dělají jen piráti," prohlásil v rozhovoru pro BBC turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu.

Oficiální izraelská místa však trvají na tom, že šlo o jednání v sebeobraně. Na palubě podle nich byli teroristé.

„Politická scéna je v tuto chvíli jednotná, protože tvrdí, že se mělo jednat o cílené narušení blokády Gazy. Na Izrael přitom dopadly z Gazy desítky tisíc raket a Izrael je přesvědčen, že tam nemůže povolit nekontrolovatelný přísun věcí. Naším cílem je, aby do Gazy směřovala pouze humanitární pomoc,“ řekl velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

Turecká vláda ale přítomnost teroristů na palubě lodi zatím popírá. Reakce na její straně byly velmi rychlé a ostré.

„Turecko okamžitě odvolalo svého velvyslance v Izraeli. Zrušilo vojenská cvičení, která spolu obě země vedly. Vyzvalo Izrael, aby vrátil lodě, a aby zajistil bezpečnost na palubě a léčbu všem zraněným,“ informuje spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová.

Přitom turecko-izraelské vztahy byly doposud relativně dobré. Ale nyní se rapidně zhoršují.

V Istanbulu protestovali desetitisíce Turků

„Turecko bylo považováno za nejbližšího spojence Izraele. Mají spolu řadu bilaterálních dohod. Vztahy byly ale v poslední době narušené právě zavedením blokády na palestinská území. Turečtí politici se již nechali slyšet, že tento incident bude znamenat zásadní zlom v turecko-izraelských vztazích,“ pokračuje Urbišová.

V tureckých novinách se nyní objevují titulky, které hlásí, že tento útok byl posledním "hřebíčkem do rakve" vzájemných vztahů.

Zásah izraelských vojáků na lodi s humanitárním nákladem | Foto: ČTK

Incident vyvolal velkou nevoli i u turecké veřejnosti.

„V Istanbulu se hned začalo protestovat. Před izraelským velvyslanectvím se shromažďovali lidé a večer se před ním sešlo až deset tisíc protestujících Turků. V davu byly vidět palestinské vlajky, ale shromáždění bylo mnohem více o podpoře humanitárních pracovníků,“ přiblížila situaci naše spolupracovnice v Turecku.

OSN nyní žádá vyšetření incidentu. Řada států Izrael odsoudila. Ale Turci přeci jen čekali ostřejší reakci ze strany OSN.

Na palubě lodi směřující do Gazy byli také čtyři čeští novináři, dva z České televize a dva na volné noze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O následcích izraelského útoku mluvil velvyslanec Tomáš Pojar a komentátor Milan Slezák

„Jeden je již na letišti a měl by odletět krátce po poledni do České republiky. S dalšími třemi se v tuto chvíli schází konzul. Nemáme informace, že by utrpěli zranění,“ sdělil velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

Hrozí další eskalace násilí

Izrael nyní posiluje své pozice na hranicích se Sýrií a Libanonem, na západním břehu Jordánu, v okolí Jeruzaléma a dnes ráno zastřelili hlídky dva údajné teroristy, kteří se snažili proniknout z pásma Gazy. Riziko eskalace násilí v regionu se tak značně zvyšuje.

„Riziko tady existuje vždycky. Pohybuje se zde řada hnutí, která si mír na Blízkém východě nepřejí a udělají proti jeho dosažení cokoliv. Incident, kdy se dva Palestinci pokusili dostat do Izraele, je bohužel běžnou záležitostí," pokračoval velvyslanec.

Kromě další vlny násilí se však Izrael bude muset potýkat s následky incidentu na diplomatickém poli.

„A s tím si jen těžko poradí Izrael se bude nyní obtížně domlouvat s Evropskou unií a dokonce i se Spojenými státy, které tím útokem také nejsou nadšené. A samozřejmě i s Tureckem, jediným muslimským spojencem NATO," uvedl komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Tomáš Pavlíček, Julie Urbišová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme