Izrael zvažuje uvolnění blokády kolem Gazy

Izrael možná povolí námořní zásobování palestinského pásma Gazy. Podle izraelských médií o tom uvažuje premiér Benjamin Netanjahu. Počítá se s tím, že lodě by musely projít kontrolou nákladu, jestli nevezou zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město Gaza

Město Gaza | Foto: mogaza.org/city/ features/remal.htm

Izrael údajně tento model připravuje se Spojenými státy a počítá se s tím, že na inspekcích lodí by se podílely i zahraniční síly. Ke Gaze se mezitím blíží irská loď s humanitární pomocí, která se opozdila za pondělní flotilou. Pro tu ale platí dosavadní pravidla.

Netanjahu prohlásil, že ani tuto loď Izraelci do Gazy nepustí, ale že zajistí doručení jejího nákladu po zemi. Zároveň ale Izrael začíná naznačovat, že usnadní zásobování Gazy. OSN i třeba Británie a Spojené státy totiž považují stávají politiku židovského státu za neudržitelnou.

Izrael a proizraelští aktivisté ve světě tvrdí, že blokáda má zamezit vyzbrojování Palestinců. Při jejím zavádění před třemi lety ale Izrael argumentoval i tím, že nedostatek v izolované Gaze má obrátit Palestince proti vládnoucímu hnutí Hamás. Součástí blokády je také zákaz vývozu z Gazy, který se týká například zeleniny vypěstované tamními zemědělci.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme