Írán chce doprovázet humanitární flotily do Gazy

Mezinárodní humanitární flotily mířící do palestinské Gazy mohou mít příště ozbrojený doprovod - íránské námořnictvo. Takový návrh zazněl z Teheránu, který Izraelci označují za svého úhlavního nepřítele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď Rachel Corrie mířící ke břehům Gazy

Loď Rachel Corrie mířící ke břehům Gazy | Zdroj: ČTK

Nabídku vyslat námořní síly íránských revolučních gard zmínil pobočník nejvyššího vůdce země Ájatolláha Chámeneího. Íránský Červený půlměsíc mezitím oznámil, že vyšle do Gazy dvě své lodi s humanitární pomocí pro Palestince.

Zástupce nejvyššího vůdce v revolučních gardách hodžatoleslám Alí Šírází prohlásil, že námořní síly jsou připravené chránit konvoje s humanitární pomocí mířící k obyvatelům Gazy. Íránské agentuře Mehr řekl, že jakmile by Chámeneí vydal rozkaz, námořníci by okamžitě vyjeli úkol splnit.

Komentátoři se shodují, že taková mise poblíž Izraele by mimořádně vyhrotila situaci v oblasti. Izrael a Írán se navzájem označují za nepřítele číslo jedna a vyhrožují si napadením.

V květnu britský Sunday Times citoval izraelské vojenské činitele, podle kterých k Íránu vyplují tři izraelské ponorky. Jeden z Izraelců prohlásil, že jejich jaderné hlavice budou schopné zasáhnout kterékoli místo v Íránu.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme