Írán chce i přes nové sankce dál obohacovat uran

Íránský prezident Mahmud Ahmadínežád odmítl nové sankce proti své zemi. Doslova řekl, že sankce patří do popelnice. Nové restrikce se podle něj řadových Íránců nedotknou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Zatím nejpřísnější sankce vůči Teheránu omezují například vyzbrojování Íránu a rozšiřují skupinu podezřelých firem, které pravděpodobně pomáhají rozvíjet íránský jaderný program. Jak ale říká íránský dozorce pro jadernou energii při OSN Alí Asghar Soltaneí, Teherán bude v obohacování i nadále pokračovat.

„Bez ohledu na to, kolik resolucí Rada bezpečnosti schválila, Íránská islámská republika s obohacováním uranu nepřestane. To je totiž v souladu se směrnicemi Mezinárodní agentury pro jadernou energii a také s pravidly Smlouvy o nešíření jaderných zbraní,“ řekl Soltaneí.

Roztržka s Čínou

Sankce proti Íránu podpořila i Čína, dveře pro diplomacii ale podle Pekingu zůstávají otevřené. Čína je klíčovým spojencem Íránu, uvalení sankcí podmínila tím, že se nedotknou íránského ropného průmyslu.

Čínská energetika je totiž závislá i na dovozu ropy a zemního plynu z této republiky, přestože od začátku letošního roku import strategických surovin z Íránu výrazně poklesl.

Teherán přesto postup svého čínského spojence odsoudil. Íránský jaderný šéf Alí Akbar Salehí na adresu Pekingu uvedl, že ztrácí respektovanou pozici v islámském světě. Podle pozorovatelů tato slovní přestřelka ovlivní i návštěvu íránského prezidenta Ahmadínedžáda v Šanghaji, kde navštíví Světovou výstavu EXPO 2010.

Íránský jaderný program se bude probírat i na dvoudenním summitu Organizace zemí šanghajské spolupráce, který dnes začíná v Taškentu. Hlavy asijských států, ruský prezident Dmitrij Medveděv a čínský prezident Chu Ťin-tchao posoudí i situaci na Korejském poloostrově a v Afghanistánu.

Robert Mikoláš, Igor Maňour, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme