Rodina Gilada Šalita se chce utábořit před sídlem izraelského premiéra

Rodina izraelského vojáka Gilada Šalita, který je od roku 2006 zajatcem palestinských radikálů, si chce postavit stan před sídlem izraelského premiéra Bejamina Netanjahua. Ve stanu pak hodlá setrvat až do vojákova propuštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noam Šalit s fotkou oběti palestinských teroristů

Noam Šalit s fotkou oběti palestinských teroristů | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Postavení stanu před sídlem izraelského premiéra je jakýmsi vyvrcholením pochodu na podporu Gilada Šalita organizovaném jeho rodinou, který trvá už 12 dní.

„Pochod začal na severu Izraele, v místě odkud Šalit pochází, a pokračoval až do Jeruzaléma. Denně se k němu připojily desetitisíce lidí. Takže měl obrovskou podporu a měl připomenout, aby izraelská vláda začalo o propuštění Šalita seriozně jednat,“ přiblížila na Rádiu Česko politoložka Irena Kalhousová, která se zabývá Blízkým východem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byla politoložka Irena Kalhousová, která se zabývá Blízkým východem.

Připomněla, že hnutí Hamás požaduje za Šalita propuštění všech vězňů z izraelských vězení mladších 18 let a také ženy. A navíc si podle ní dali také požadavek, že chtějí propuštění dalších tisíce vězňů.

„Tam už jsou lidé, kteří se podle Izraele podíleli na teroristických útocích. A to je velký problém, protože Izrael až tak daleko jít nechce. Takže se stále jedná o tom, která jména ano a která ne,“ uvedla.

Při vyjednávání o propuštění Gilada Šalita hraje podle ní roli také to, že měl v době, kdy padl do zajetí, dvojí občanství - izraelské a francouzské.

„Dost často se především francouzští, ale i evropští a američtí politici přimlouvají nejen za propuštění, ale také za to, aby k Šalitovi měl přístup alespoň Červený kříž. Bohužel Hamás to neobměkčilo,“ dodala Kalousová.

Naposledy se o Giladu Šalířovi mluvilo v říjnu 2009, kdy Izrael získal výměnou za propuštěn asi dvou desítek Arabek videonahrávku prokazující, že je voják naživu.

„Nejvíce o Šalitovi mluví, když je výročí jeho únosu. Ale není to téma, které by na rok vždycky usnulo. Je to permanentí téma izraelské politiky, protože jednání o jeho propuštění probíhají nepřetržitě a dost často prostřednictvím Egypta a různých evropských politiků,“ řekla Kalhousová na Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme