Írán zrušil ukamenování ženy odsouzené k smrti za mimomanželský vztah

Írán zrušil chystané ukamenování ženy, která se podle soudu dopustila nevěry vůči svému manželovi. Oznámila to íránská justice. Poprava třiačtyřicetileté ženy se chystala v nejbližších dnech a vyvolalo to ostrou kritiku od ochránců lidských práv i západních vlád.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teheránský bazar

Teheránský bazar | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Agentury uvádějí, že Teherán ukamenování odvolal právě pod tímto tlakem. Zatím ale není jasné, jestli to znamená úplné zrušení hrdelního trestu pro odsouzenou ženu.

Sakíne Mohammadí Áštijáníjová už má za sebou jeden islámský trest - 99 ran bičem za to, že po smrti svého manžela měla intimní poměr s cizím mužem.

Starověká poprava se vrátila do hry poté, kdy vyšetřovatelé přišli s novou verzí. Íránka prý poměr měla ještě za života svého manžela. A za to vyměřuje íránské trestní právo mužům i ženám ukamenování.

Áštijáníjová je už pátý rok za mřížemi. Předpokládá se, že se spolu s přítelem podílela na vraždě svého násilnického manžela.

Ochránce lidských práv ale daleko více pobuřovala hrozba ukamenování. Írán tyto exekuce před osmi lety pod mezinárodním tlakem pozastavil, pak je ale zase začal uplatňovat.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme