Noví američtí velitelé narážejí na odpor místních obyvatel

Američtí generálové dosazení do předních velitelských funkcí na Blízkém východě narážejí na silné výhrady tamních politiků a obyvatel. Informují o tom místní média i americký tisk. Rošády na velitelských funkcích odstartovalo nedávné odvolání generála McChrystala z Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hory v provincii Uruzgán

Hory v provincii Uruzgán | Foto: 601. skupina speciálních sil

Do nemilosti generál upadl poté, co tisk citoval jeho nelichotivá slova o americkém prezidentu Obamovi a dalších politicích.

McChrystla nahradil generál Petreaus, který dosud velel všem americkým silám na Středním východě. Jak napsal Washington Post, Petreaus už se ale dostal do přímého střetu s afghánským prezidentem Karzáím.

Generál prosazuje vytvoření vesnických milicí, které by Američané cvičili k boji proti rebelům. To ale striktně odmítá Karzáí, podle kterého by vznikla další nevypočitatelná ozbrojená síla.

Do problémů se dostal i generál Mattis, který má nově vést americké regionální velení. Objevil se videozáznam, kde Mattis před pěti lety vykládá, jak je zábavné střílet některé lidi v Afghánistánu.

Jeho zastánci tvrdí, že měl na mysli jen zabíjení povstalců. Video už ale mezitím zaplavilo blízkovýchodní média.

Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme