Zmizelý íránský vědec prý chce z USA zpět domů

Íránský jaderný vědec Šahrám Amírí se uchýlil na íránskou zájmovou sekci ve Spojených státech a usiluje o rychlý návrat do Teheránu. Uvedla to íránská televize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Íránu

Vlajka Íránu | Foto: Iranian Research Organization for Sci and Technology

Zároveň zopakovala obvinění, že Amírího loni unesla americká tajná služba CIA. Spojené státy a Írán nemají diplomatické styky. Amírí prý tedy našel útočiště na pákistánské ambasádě, která v USA zastupuje zájmy Teheránu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příběhu údajného únosu íránského jaderného vědce mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák.

Zprávy íránské televize jsou jen posledním střípkem záhadné kauzy. Amírí před rokem zmizel při náboženské pouti do Mekky. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí prohlásil, že jaderného vědce unesli Američané, a že jim pomohla tajná služba Saúdské Arábie.

V červnu íránská televize vysílala videozáznam, kde domnělý Amírí přes internet tvrdí, že je v americké Arizoně a že byl unesen. Washington to ale popírá. Spekuluje se ale také o možnosti, že vědec dobrovolně přeběhl.

V západních médiích se také objevily informace, že skutečně dorazil do Spojených států a že vyzradil cenné informace o íránském jaderném programu. „Podle jedné verze mu svět vděčí za to, že bylo objeveno naprosto tajné jaderné zařízení u posvátného města Kómm, které je vybaveno tak, že by Írán daleko dříve než od jiných zařízeních jaderného typu získával obohacený uran,“ popsal jednu z možností příběhu zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák.

Milan Slezák, Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme