Loď s humanitární pomocí pro Gazu zakotvila v Egyptě

Libyjská loď s humanitární pomocí pro Palestince se nakonec vyhnula střetu s izraelskou armádou a zakotvila v Egyptě. Oznámily to úřady v egyptském přístavu Aríš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístav Scheveningen

Přístav Scheveningen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Plavidlo původně mířilo do pásma Gazy, kde chtělo vyložit náklad potravin a zdravotnického materiálu. Izrael ale oznámil, že je připravený zastavit loď i silou, aby k palestinským břehům nedojela.

Uspělo zákulisní vyjednávání

Propalestinští aktivisté považují izraelskou blokádu za ilegální. Dlouho také tvrdili, že se ji pokusí prorazit a že humanitární pomoc dovezu přímo do Gazy. Nakonec uspělo zákulisní vyjednávání, které nebylo jednoduché.

Loď patří řecké společnosti a plula pod moldavskou vlajkou. Posádku tvoří Kubánci a aktivisty s nákladem vyslala charitativní organizace z Libye, která ani nemá s Izraelem diplomatické styky.

Egypt už oznámil, že náklad dopraví Palestincům pozemní cestou. Izrael blokádu Gazy nedávno zmírnil. To že dlouhodobě omezuje zásobování civilního obyvatelstva totiž začaly nahlas kritizovat i západní vlády.

Břetislav Tureček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme