Chcete jednat? Máme podmínky, vzkázali Palestinci Izraeli

Arabský tábor nezahájí přímá jednání s Izraelem, dokud od něj nedostanou písemné záruky o vyhlídkách rozhovorů. V Káhiře to prohlásil šéf Ligy arabských států Amr Músá. Palestinský prezident Mahmúd Abbás při jiné příležitosti předložil další podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení Palestinci

Ozbrojení Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Než Palestinci zasednou k jednacímu stolu, musí prý Izrael souhlasit, že budoucí palestinský stát bude rámcově v hranicích z roku 1967. Navíc má Izrael souhlasit s tím, že oblast budou střežit vojáci třetí strany. Mluví se hlavně o Severoatlantické alianci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček sledoval schůzku Netanjahua s Mubarakem.

Músá v Káhiře jednal s americkým emisarem pro Blízký východ Georgem Mitchellem. Ten se pak setkal s egyptským prezidentem Husním Mubarakem a nakonec egyptský vůdce odděleně přijal palestinského prezidenta Abbáse a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Diplomacie tedy běží naplno, komentátoři se ale shodují, že výsledky zůstávají hubené.

Mubarak trpí podle médií rakovinou

Izrael a Spojené státy tlačí na rychlé zahájení přímých rozhovorů s Palestinci. Ty by prý měly nahradit dosavadní fázi, kdy mezi oběma stranami pendluje Mitchell. Palestinci ale požadují záruky, že Izrael bude opravdu jednat o zásadních tématech jako jsou hranice kýženého palestinského státu či budoucnost židovských osad.

Netanjahu jel do Káhiry s tím, že se bude naléhat na Egypťany, aby právě oni přiměli Palestince k rychlému zasednutí k jednacímu stolu. Izraelský tisk ale zároveň upozorňoval, že naděje Netanjahua mohla zmařit nedávná slova izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana, který prohlásil, že by se měl Izrael zcela odstřihnout od Gazy a odpovědnost za tento region přenechat Egyptu a Evropské unii. To se ale Egyptu velmi nelíbí.

Netanjahu se měl s Mubarakem setkat už v úterý, poté se schůzka odložila na středu. Nakonec k ní došlo až dnes. V Izraeli se proto spekulovalo o tom, že Mubarak je nemocný. Média psala o tom, že má rakovinu. Káhira ovšem přišla s jiným vysvětlením – Mubarak se prý chtěl s Netajahuem setkat až po schůzce s Mitchellem.

Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme