Clintonová v Pákistánu představila projekty pomáhající místním obyvatelům

Nesnadné spojenectví - tak mnozí označují vztahy Spojených států a Pákistánu. V Islámábádu je od včerejška americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která už představila americké projekty na pomoc Pákistánu v hodnotě sedmi a půl miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: U.S. Department of State

Pomoc loni schválil Kongres, zahrnuje například stavbu dvou přehrad a elektráren. Spojené státy chtějí podle Clintonové ukázat, že jim nejde jen o pákistánskou pomoc s bojem proti terorismu, ale také o obyvatele Pákistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě Hillary Clintonové v Pákistánu mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák.

"Pákistánská vláda si je dobře vědoma zodpovědnosti vůči vlastnímu lidu, který chce chránit před útoky, ale také vůči Spojeným státům a dalším zemím světa. Proto jsme rozšířili vzájemnou spolupráci a prohloubili vzájemné styky. Pokud jde o boj proti terorismu, požadujeme po Pákistáncích ještě určité dodatečné kroky a očekáváme, že je přijmou, ale není pochyb, že případný útok na Spojené státy, který by vycházel z Pákistánu, by měl na naše vzájemné vztahy ničivý dopad," řekla v rozhovoru pro BBC americká ministryně zahraničí.

„Tuto část návštěvy Hillary Clintonové bych označil za ofenzívu šarmu, kdy se snaží vysvětlit, že Amerika nemyslí za každou cenu jen na boj, ale že chce také Pákistáncům pomáhat. Je to úplně stejný scénář, který se snaží Američané uplatňovat i v Afghánistánu, kde dokonce i vojáci a generálové říkají: ‚My nemůžeme vyhrát jen pomocí zbraní. My musíme také lidem pomáhat‘,“ okomentoval návštěvu Clintonové zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Podle něj Washington potřebuje Pákistán na své straně kvůli stabilizaci Afghánistánu. Hlavní náplní dvoudenní návštěvy ministryně Clintonové v Islámábádu proto zřejmě bude bezpečnostní situace a boj proti islámským radikálům v Pákistánu.

„Je naprosto zřejmé, že bez aktivní spolupráce Pákistánu se Američanům nikdy nepodaří situaci v Afghánistánu stabilizovat kvůli známým faktům, že na území Pákistánu v oblasti, kam nesahá moc ústřední pákistánské vlády, mají bojovníci, kteří bojují v Afghánistánu, bezpečná útočiště. Na druhou stranu do určité míry platí, že v těchto lidech má pákistánská vláda a americká vláda společného nepřítele,“ vysvětlil Slezák.

Helena Berková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme