Izrael vrátí Turecku zadržené lodě z humanitární flotily

Turecko dostane zpátky tři lodě, které Izrael zadržel při květnové plavbě humanitární flotily do palestinské Gazy. Uvedl to Izraelský rozhlas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

O vrácení plavidel prý rozhodl tým strategických ministrů a premiér Benjamin Netanjahu.

Ankara žádala o vrácení lodí od června už několikrát. Izrael to podmiňoval závazkem turecké vlády, že lodě už nebudou použity k dalším pokusům o prolomení blokády kolem Gazy, což zase odmítalo Turecko s argumentem, že jde o plavidla soukromých společností.

Zatím není jasné, jestli Izrael na podmínce trval. Jak ale uvádějí zdejší média, jde mu prý o vylepšení kritických vztahů s Ankarou. Do izraelských přístavů Ašdod a Haifa mají přijet turecké remorkéry, které lodi odtáhnou.

Izrael se mezitím chystá na další možné problémy. V nejbližších dvou dnech má ke břehům Gazy vyplout nová dvojice lodí z Libanonu.

Při květnovém zásahu Izrael zadržel celkem šest lodí, tři z nich byly z Turecka. Při akci námořníci zabili devět tureckých aktivistů. Stříleli údajně v ohrožení vlastního života.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme