Írán zakázal novinářům zmiňovat jména opozičních politiků

Íránské tažení proti nepohodlným sdělovacím prostředkům dostalo novou podobu: Úřady zakázaly zmiňovat přední opoziční vůdce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Napříště už se tak nesmějí v novinách objevit ani jména Mír-Hosejna Músavího nebo Mehdího Karrúbího, tedy dvou politiků, kteří loni neúspěšně kandidovali na prezidentský úřad. Tabu je také jméno bývalého prezidenta Mohammada Chátamího.

Na tajný zákaz upozornil opoziční server Nedáje sabze ázádí. Přetiskl i kopii dopisu, který k tomu jednotlivé íránské redakce dostaly. Na hlavičkovém papíru Ministerstva kultury a islámské orientace se píše, že v zájmu udržení pořádku se nesmí v médiích objevit jména, fotografie ani výroky těchto tří politiků.

Músaví a Karrúbí loni usilovali o prezidentský úřad. Nakonec byl podle oficiálních čísel vyhrál dosavadní prezident Ahmadínežád. To vedlo ke krvavým protestům s desítkami mrtvých.

Úřady také zakročily proti médiím, která zpochybňovala vládní linii. Za mřížemi skončily desítky novinářů a nejméně 20 tiskovin bylo zakázáno.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme