Spojené státy řeší bezpečnost svých iráckých spolupracovníků

Američané se v souvislosti se stahováním vojáků z Iráku musejí postarat také o tisíce místních obyvatel. Jedná se o ty, kteří až doposud pracovali pro Spojené státy a teď mohou být v ohrožení života. Jak upozornil deník Washington Post, zabývají se tím američtí zákonodárci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odlet amerických vojáků

Odlet amerických vojáků | Foto: National Guard New York

Spojené státy oznámily, že počet jejich vojáků v Iráku už klesl pod 50 tisíc, což byl cíl vyhlášený prezidentem Barackem Obamou. Na místě ale zůstává pomyslná armáda iráckých civilistů, kteří pro Američany pracovali.

Jde zejména o tlumočníky, řidiče, majitele pronajímaných budov i informátory. Ti teď čelí ještě většímu nebezpečí, že se stanou terčem odvety radikálů za spolupráci s nepřítelem.

Spojené státy mají i pro takové případy speciální imigrační program. Jen loni z Iráku odešlo do Spojených států 18 tisíc Iráčanů a často šlo o takové případy.

Podle plánu mají Američané do konce srpna ukončit v Iráku všechny bojové operace. Pak už prý mají působit jenom v roli poradců a podpůrných jednotek.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme