Izraelští divadelníci protestovali proti hraní v osadách

Desítky izraelských divadelníků se vzbouřily a odmítají vystupovat v židovských osadách na okupovaných územích. O nebývalém protestu informují hlavní izraelské deníky. V listopadu se má otevřít nové kulturní centrum v osadě Ariel na západním břehu Jordánu. Ačkoli tam má podle úřadů vystoupit řada předních izraelských souborů, u řady umělců tento záměr narazil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Metula, nejsevernějí osada v Izraeli

Metula, nejsevernějí osada v Izraeli | Foto: Lucie Weissová

K petici proti vystupování na okupovaných územích už se připojilo 53 lidí, od režisérů až po samotné herce. Jedná se o divadelníky z předních scén, se kterými se počítá i při otvírání arielského centra. Bojkot tedy může narušit plány divadel s obsazováním jednotlivých vystoupení.

Protestující umělci argumentují, že nebudou podporovat osady, které jsou podle mezinárodního práva ilegální. Pokud prý chtějí osadníci do divadla, mohou si zajet do samotného Izraele.

Ministryně kultury Limor Livnatová protest odsoudila s tím, že prý divadelníci rozdělují společnost. Ozývají se i výzvy k jejich bojkotu nebo k odebrání dotací.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme