První kolo jednání Izraele s Palestinou vzbudilo opatrný optimismus

Obnovená jednání mezi Izaelem a Palestinci mají první výsledek. Ve Washingtonu se pod patronací Spojených států a Jordánska izraelský premiér Benjamin Netanjahu a předseda palestinské samosprávy Mahmud Abbás dohodli na pravidelných schůzkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu, Hillary Clintonová, Mahmúd Abbás

Benjamin Netanjahu, Hillary Clintonová, Mahmúd Abbás | Zdroj: ČTK

První schůzka se připravuje na 14. a 15. září pravděpodobně v Egyptě. Delegace se dohodly, že pak se budou setkávat zřejmě každé dva týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

První výsledky jednání ve Washingtonu a reakce na ně shrnuje zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Americká média to v prvních reakcích označují za pozitivní výsledek a nakročení k dalšímu jednání, zatím ale není zřejmé, že by obě strany pokročily v zásadních otázkách, které budou muset v průběhu rozhovorů řešit.

K oněm zásadním tématům patří židovské osady na Západním břehu Jordánu, rozdělení Jeruzaléma nebo otázka palestinských uprchlíků.

Američtí diplomaté se nepochybně snaží, aby se jednání nezasekla na samém začátku. Nejprve se proto hledají styčné body a řeší se otázky, na kterých se obě strany dokáží shodnout. Teprve potom se budou hledat kompromis v podstatně těžších bodech. Palestinci a Izraelci na to mají podle plánu rok.

Jednání o míru na Blízkém východě se vedou desítky let, většinou neúspěšně, a to i pod patronací amerických prezidentů. První reakce tisku na nejnovější pokus administrativy Baracka Obamy jsou proto velmi opatrné a vyhlídky na dohodu nepřeceňují, spíš ji považují za méně pravděpodobnou variantu.

Případnou dohodu mohou zmařit radikálové

Navíc se stále připomíná ožehavý fakt, že zatímco prezident Abbás s premiérem Netanjahuem mohou dosáhnout nějakého kompromisu, nemusí se to vůbec líbit radikálům na obou stranách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlasy na mírová jednání v Izraeli přiblížila ve Světě o osmé tamní spolupracovnice ČRo Tatiana Hoffmanová

V Jeruzalémě podle tamní spolupracovnice Tatiany Hoffmanové aktuálně vzbuzuje obavy zpráva, že hnutí Hamas, respektive jedna z jeho odnoží ohlásila, že palestinské radikální skupiny spojili síly, aby mohly účinně bojovat proti Izraeli. Mluvčí Hamasu, které ovládá pásmo Gazy, nevyloučil ani možnost sebevražedných útoků.

„Během posledních dvou dnů tady byly dva teroristické útoky, to znamená, že to Hamas bere vážně. Izrael už si zvykl na to, že v posledním roce a půl skoro žádné takové útoky nebyly. A protože Hamas se neúčastní jednání ve Washingtonu, domnívá se, že jeho hlas musí být také slyšet,“ uvedla Hoffmanová.

Výsledky prvního jednání mezi Abbásem a Netanjahuem se nicméně podle ní v Izraeli hodnotí jako krok kupředu. „Oba politici se chovali velice civilizovaně a dalo by se říci, že opravdu ukázali dobrou vůli něco začít. Otázka je, jestli se jim něco podaří domluvit, a druhá věc je, jestli to jejich národy přijmou. V Izraeli už se hovoří o tom, že musí být referendum, v Palestině také, to znamená, že cesta je velice dlouhá,“ podotkla Hoffmanová.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme