Francouzský časopis odhalil existenci izraelské špionážní základny

V jižním Izraeli působí jedna z nejvýkonnějších špionážních stanic na světě, která monitoruje telefonickou a počítačovou komunikaci na Blízkém východě i v Evropě. Odhalil to francouzský časopis Le Monde Diplomatique.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Základna s desítkami antén stojí u kibucu Urim v Negevské poušti. Zachycená data prý procházejí filtrováním a podle potřeby je využívá izraelská vojenská i civilní špionáž. Francouzský časopis mimo jiné cituje bývalou vojačku, která prý na základně monitorovala komunikaci v anglickém a francouzském jazyce.

Špionážní centrum údajně sleduje cizí vlády, mezinárodní organizace, zahraniční firmy i jednotlivce. Monitorovat prý může i lodě ve Středozemním moři a podmořské kabely spojující Izrael s Evropou.

Citovaná vojačka si pochvaluje zajímavou práci spočívající ve vyhledávání „pokladů" v obrovském množství bezcenného materiálu.

Izraelští novináři obvykle s podobnými tématy neprojdou přes cenzora. Zahraniční zdroje ale mohou citovat bez omezení. Tak je tomu i v případě odhalení francouzského měsíčníku.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme