Trest smrti nad Mohammadí-Áštijáníovou je pozastavený

Trest smrti vynesený íránskou justicí nad Sakíne Mohammadí-Áštijáníovou je pozastavený a bude se přezkoumávat. Ve státní televizi to prohlásil mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Případ 43 leté ženy ostře kritizují západní činitelé zejména proto, že původně byla odsouzena k ukamenování. Podle obžaloby byla nejprve nevěrná svému manželovi a pak se podílela na jeho vraždě.

Informaci, že Mohammadí-Áštijáníová nebude ukamenována, zveřejnila už v červenci íránská ambasáda v Londýně. Dál jí ale hrozí poprava oběšením. Do kauzy se vložily někteří západní politici a další osobnosti, které buďto odmítají kamenování, anebo tvrdí, že Sakíne je nevinná a stala se obětí náboženského režimu.

Mluvčí íránské diplomacie Rámín Mehmánparast v reakci prohlásil, že kauza není otázkou lidských práv. Pokud by tak tomu bylo, západní vlády by prý musely se stejným argumentem také propustit všechny usvědčené vrahy. Podle Teheránu Západ politizuje kriminální kauzu, aby zvýšil tlak na Írán kvůli jeho jadernému programu.

Břetislav Tureček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme