Írán má propustit rok zadržovanou Američanku

Teherán by měl zítra propustit Američanku Sarah Shourdovou, kterou loni zadržel po ilegálním překročení hranice ze sousedního Iráku. Oznámily to íránské úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Propuštění se asi naopak nebude týkat dvou mladých Američanů, kteří cestovali se Shourdovou. Podle Washingtonu se jedná o trojici nevinných turistů, kteří do Íránu zabloudili. Írán ale tvrdí, že byli napojení na americké tajné služby.

Íránské úřady oznámily, že jednoho zadrženého občana USA slavnostně propustí v teheránském hotelu Esteklál v sobotu ráno. Teprve dodatečně upřesnily, že půjde o dvaatřicetiletou Sarah Shourdovou.

Není jasné, proč se ji Teherán rozhodl propustit. Spekuluje se o spojitosti s koncem ramadánu, kdy se v muslimském světě tradičně prokazuje milost. V pozadí ale může být politická kalkulace nebo obchod.

Trojice Američanů loni v červenci chodila po horách iráckého Kurdistánu. Ačkoli je iráčtí vojáci upozornili na blízkost íránské hranice, Američané ji překročili a vzápětí byli zadrženi.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme