V Egyptě bobtná aféra kolem zfalšované fotky prezidenta Mubaraka

Blízkovýchodní mírové rozhovory mají nečekané dozvuky v Egyptě, který v týdnu hostil několik schůzek prominentních politiků. Provládní deník al-Ahrám se totiž pokusil vylepšit image egyptského prezidenta Husního Mubáraka, tím že upravil skupinovou fotografii blízkovýchodních vůdců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyril Svoboda s egyptským prezidentem Husním Mubarakem

Cyril Svoboda s egyptským prezidentem Husním Mubarakem | Foto: Jaromír Janev

Původní snímek vznikl počátkem září při zahájení rozhovorů v americkém Bílém domě. Al-Ahrám ho teď po fotomontáži otiskl znovu. Úpravy si ale všimli opoziční aktivisté.

Na originální fotografii jdou vedle sebe jordánský král Abdalláh, palestinský prezident Abbás, izraelský premiér Netanajahu a kousek stranou kráčí Mubarak. Celou skupinu vede americký hostitel a patron mírových rozhovorů – tedy prezident Obama.

Deníku al-Ahrám se ale taková fotka nezdála pro Mubaraka dostatečně důstojná, a tak ho grafici fotomontáží přesunuli úplně do čela, ještě před Obamu.

Opozice tvrdí, že provládní mediální klika zesměšnila Egypt před celým světem. Západem podporovaný Mubarak vládne už 29 let. Skandál přišel v době, kdy se naplno rozjíždí kampaň před prezidentskými volbami chystanými na příští rok.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme