Izraelci a Palestinci se v New Yorku pohádali na půdě OSN

Schůzka předních izraelských a palestinských činitelů o ekonomické spolupráci skončila na půdě OSN fiaskem. Rozbuškou byla zdánlivě nedůležitá formulace závěrečné zprávy. Izraelci odmítli, aby se psalo, že cílem je vytvořit ‚dva státy‘, tedy vedle Izraele také nezávislou Palestinu. Palestinci zase odmítli podepsat dokument, kde by stálo ‚dva státy pro dva národy‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izraelce zastupoval náměstek ministra zahraničí Danny Ajalon. Za Palestince byl na schůzce samotný premiér Salám Fajjád. Právě ten z jednání rozezleně odešel, Ajalon zase zrušil tiskovou konferenci.

Palestinci se domáhají, aby se Izrael hlásil k myšlence dvou států. Ajalon ale po roztržce vysvětlil, proč chtěl mluvit o „dvou státech pro dva národy". Není prý totiž možné, aby Palestinci časem dostali svůj vlastní stát pro Palestince, a vedle toho ještě existoval Izrael jako stát dvou národů - tedy kromě Židů také izraelských Arabů.

Také při probíhajících mírových rozhovorech chtějí Izraelci Palestince dotlačit, aby výslovně uznali Izrael jako ‚židovský stát‘.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme