Muslimské bratrstvo se v Egyptě chystá do parlamentních voleb

Vlivné náboženské hnutí Muslimské bratrstvo se v Egyptě v listopadu účastní parlamentních voleb. Nejsilnější opoziční strana v zemi se tak rozhodla navzdory výzvám, aby hlasování naopak bojkotovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káhira - skrytý půvab islámské architektury

Káhira - skrytý půvab islámské architektury | Foto: Press kit, Jan Brodský

Panuje totiž přesvědčení, že tak jako při předchozích volbách, i tentokrát bude hlasování zmanipulované ve prospěch vládnoucího režimu prezidenta Mubáraka a jeho Národní demokratické strany.

Ve volbách před pěti lety se Muslimskému bratrstvu podařil historický úspěch – získalo v parlamentu pětinu křesel. A to přes to, že docházelo k podvodům a vládní síly bránily voličům v hlasování tam, kde se očekávaly velké zisky opozice.

Muslimské bratrstvo přitom ani nesmí kandidovat pod svým jménem, protože není oficiálně uznané. Jeho aktivisté vystupují jako nezávislí.

Egyptská opozice zahrnuje i několik vlivných liberálních skupin. S islamisty mají společné to, že považují za neudržitelné současné poměry v zemi. U moci je už 29 let Západem podporovaný prezident Husní Mubárak a Ústava a volební zákony jsou ušité na místu jeho táboru.

Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme