Írán zatkl německé novináře, kteří se zajímali o odsouzenou ženu

Írán zatkl dvojici německých novinářů, kteří se zajímali o osud ženy odsouzené k ukamenování. Potvrdil to íránský generální prokurátor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Reportéři mluvili se synem Sakíne Mohammadí-Áštijáníové. Její soudní proces ještě není u konce. V létě ale vyvolala celosvětové pozdvižení informace, že za nevěru manželovi a za podíl na jeho následné vraždě jí hrozí ukamenování.


„Zadrželi jsme dva cizince, kteří se vydávali za novináře,“ prohlásil generální prokurátor Gholám-Hosejn Mohsení-Ežeí. Podle íránských úřadu Němci přijeli na turistické vízum, a novinářskou práci prý tak prováděli ilegálně.

Podle dostupných informací tajná služba zadržela reportéry listu Bild am Sonntag, právě když mluvili se Sadžadem Gháderzádem, synem Mohammadí-Áštijáníové. Ten byl zadržen také.

Děti vězněné ženy aktivně bojují za její propuštění a podařilo se jim k případu upoutat celosvětovou pozornost. Írán kritiku odmítá s tím, že se Sakíne dopustila závažných zločinů, a že pachatelky vražd popravují i Spojené státy.

Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme