Palestinci prý uznají Izrael, pokud ten si nejprve určí své hranice

Pokud Izrael umožní vznikl palestinského státu na všech územích, která okupuje, Palestinci výměnou uznají Izrael jako ‚židovský stát‘. Prohlásil to mluvčí palestinského prezidenta Jásir Abid Rabbu. K uznání Izraele coby židovského státu vyzval v pondělí Palestince izraelský premiér Netanjahu. Nabídl za to, že Izrael dočasně pozastaví rozšiřování židovských osad na okupovaných územích. Palestinci to ale odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael - Palestina

Izrael - Palestina | Foto: Emanuel Macoun

Spojené státy vyzvaly Palestince, aby přišli s vlastním návrhem, když izraelskou nabídku smetli ze stolu. Jásir Abid Rabbu tedy zveřejnil palestinský protinávrh. Američané a Izrael by podle něj měli předložit mapu Izraele. Pokud se budou hranice shodovat s linií z roku 1967 a za ní bude moci vzniknout nezávislá Palestina, Izrael se prý dočká uznání, v jaké formě si bude přát.

To, aby Palestinci výslovně uznali židovský stát, po nich Izrael požaduje v posledních dvou letech. Podle opozičního tisku tím chce pravicová vláda premiéra Netanjahua Palestince dotlačit k tomu, aby se vzdali práva na návrat uprchlíků.

Palestinci ale navíc tvrdí, že by tím utrpělo i postavení arabské menšiny v Izraeli.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme