Server Wikileaks publikoval statisíce tajných dokumentů z Iráku

V Iráku údajně zemřelo o patnáct tisíc civilistů víc, než se zatím oficiálně odhadovalo. Američané ignorovali mučení, znásilňování a zabíjení Iráčanů iráckými vojáky a policisty. Vyplývá to z takřka 400 tisíc tajných dokumentů zveřejněných internetovým serverem Wikileaks. Americká vláda reaguje na zveřejnění utajovaných dokumentů podle očekávání hněvivě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní irák

Dnešní irák | Foto: CBC, Kanada

„Měli bychom jasně odsoudit zveřejnění jakýchkoli utajovaných informací, které vystavují riziku životy vojáků, amerických i spojeneckých,“ prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

List New York Times měl ke stovkám tisíců dokumentů přístup předem a tedy i čas na jejich prostudování. Dochází ke třem hlavním závěrům: Nejvíc civilistů zabily Iráku samy irácké ozbrojené síly, civilisté byli válkou nejvíc postiženi a Írán cvičil irácké ozbrojené extrémisty.

Šéfredaktor Wikileaks Julian Assange opakovaně v rozhovorech pro zdejší média prohlásil, že zveřejněné dokumenty dokazují válečné zločiny, kterých se měli dopustit vojáci mezinárodní koalice vedené Spojenými státy nebo sami Iráčané.

Ministerstvo obrany kontruje, že kdyby se někdo dopustil jakéhokoli pochybení, byl by vyšetřovaný a případně potrestaný.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme