Útok na bagdádský kostel skončil obrovským krveprolitím

Drama rukojmích, které ozbrojenci zadržovali v kostele v iráckém Bagdádu, skončilo krveprolitím. Irácké úřady oznámily, že při zásahu bezpečnostních složek zahynulo nejméně 52 lidí. K útoku na kostel se mezitím přihlásila irácká odnož Al-Káidy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo útoku na kostel v Bagdádu

Místo útoku na kostel v Bagdádu | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Ozbrojenci zaútočili na bagdádský kostel Panny Marie Spasitelky včera při večerní mši. V kostele bylo asi 120 věřících. Obyvatelé bagdádské čtvrti Karada, kde se útok odehrál, prý slyšeli silný výbuch, po kterém následovala střelba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O teroristickém útoku na bagdádský kostel mluvil na Rádiu Česko Cyril Bumbálek, zástupce české velvyslankyně v Iráku

Policie uvedla, že ozbrojenci nejdřív zaútočili na budovu burzy, pak se ale soustředili na blízký kostel. Výměnou za životy rukojmích požadovali propuštění vězněných bojovníků Al-Káidy a několika muslimek, které prý vězní koptská církev v Egyptě.

Útočníci podle některých zpráv nepocházeli z Iráku, byli to prý Arabové ze zahraničí. Jejich vyjednávání s iráckými úřady prý ale nikam nevedlo, a tak irácké bezpečnostní složky zaútočily. Úřady označily zásah za úspěšný.

„Údaje o počtu mrtvých ještě nejsou zcela jasné. Některé informace mluví o tom, že v počtu 52 mrtvých jsou zahrnuti i příslušníci bezpečnostních složek. Více informací se ale z oficiálních míst nedozvíme. Pouze opakování toho, že zásah byl úspěšný,“ říká Cyril Bumbálek, zástupce české velvyslankyně v Iráku.

Neobvyklý útok

Podle Bumbálka byl způsob teroristického útoku, kdy bylo zajato veliké množství rukojmích a posléze vyjednáváno, velmi neobvyklý. V poslední době je totiž většina útoků vedena s cílem usmrtit co nejvíce lidí a vyjednávání nedochází.

V Bagdádu je poměrně veliký počet kostelů, protože zdejší křesťanská komunita není zanedbatelná. Přesto jsou útoky proti křesťanům typické spíše pro severní Irák.

Očití svědci prý viděli americké vojáky a vrtulníky, ale není jasné, do jaké míry se Američané na zásahu podíleli.

„Tyto informace nemáme potvrzené, ale je známým faktem, že do všech větších policejních a vojenských akcí se v Iráku zapojují americké jednotky minimálně ve formě vzdušné a zpravodajské podpory,“ dodává Bumbálek.

Helena Berková, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme