Do Izraele se má přistěhovat dalších osm tisíc Etiopanů

Do Izraele se má přistěhovat dalších osm tisíc příslušníků etiopské komunity Falaš Mura. Po letech sporů o tom rozhodla izraelská vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská vlajka

Izraelská vlajka | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Falaš Mura se považují za potomky Židů, kteří ale v 19. století museli pod nátlakem přestoupit na křesťanství. Jejich imigrace do Izraele proto narážela na odpor některých vlivných rabínů. I proto se přistěhovalecký program pro tuto komunitu před lety zastavil.

Osm tisíc Etiopanů se ale mezitím zbavilo veškerého majetku a na slíbený odlet do Izraele od té doby čekají v nouzových táborech.

V Izraeli už žije více než sto tisíc imigrantů z Etiopie a patří k nejslabším vrstvám společnosti. Proti přílivu dalších chudých přistěhovalců proto padají i ekonomické a sociální argumenty. Premiér Benjamin Netanjahu ale prohlásil, že je morální povinností pomoci jim.

Imigraci skutečných i domnělých Židů z celého světa do Izraele kritizují i Palestinci, protože návrat palestinských uprchlíků Izrael ve stejné chvíli odmítá.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme