V Mekce pokračuje hadždž. Sjely se dva miliony poutníků

Muslimové dnes stoupají na pahorek Arafát, kde se odehrává jeden z nejdůležitějších rituálů pouti do saúdské Mekky. Na Arafátu podle muslimské tradice naposledy kázal prorok Mohamed. V tento den se nad ním údajně otevírají nebesa, aby Bůh vyslyšel modlitby věřících a odpustil jim. Bezpečnost při pouti do Mekky zajišťují policisté a vojáci. Saúdské ministerstvo vnitra minulý týden varovalo před možnými útoky islámských radikálů. Al-Káida ale prohlásila, že je proti jakémukoli útoku na poutníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mekka

Mekka | Foto: Archiv ČRo

„Bezpečnostní opatření jsou skutečně mimořádná. Do Mekky a jejího okolí se sjely více než dva miliony lidí, což je na tak malé místo obrovská koncentrace lidí. Již kvůli tomu jsou bezpečnostní opatření nutná, i kdyby nešlo o muslimský svět a nebyla by zmiňována Al-Káida,“ říká blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostních opatřeních v průběhu pouti muslimů do mekky mluvil na Rádiu Česko blýzkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček

Při pouti do Mekky došlo v minulosti k ušlapání mnoha osob při panice v davu, největším nebezpečím jsou tak pro poutníky sami poutníci.

„Situace se každý rok zlepšuje, ale podobné incident nelze s jistotou vyloučit nikdy. Při jednom z největších incidentů za poslední léta zemřelo 1500 lidí. Organizační opatření jsou každý rok přísnější a důmyslnější,“ uvádí Tureček.

Podle něj je dav například monitorován kamerovým systémem, na základě jeho analýzy je pak tok poutníků regulován.

Saúdská Arábie počet poutníků každý rok limituje. Poutníci tak musejí mít zvláštní povolení a úřady jsou rozhodnuty zatýkat všechny osoby, které se pokusí dostat do Mekky nelegálně.

„Kvóty pro jednotlivé země stanovuje již s předstihem organizace Islámské konference. Jde o koordinaci celosvětového přílivu poutníků. Letos se tak například čeká 220 tisíc poutníků z nejlidnatější muslimské země Indonésie, 175 tisíc jich má být z Indie,“ dodává Břetislav Tureček.

Lenka Buriánková, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme