Jaderné vědce v Teheránu mohl zabít Mosad, CIA nebo přímo Írán, spekulují média

Při pumovém útoku v Teheránu zahynul jaderný vědec, univerzitní profesor Madžíd Šahrijárí. Na jiném místě ve stejné době přežil podobný útok jeho kolega. Írán obviňuje z takových akcí hlavně dvě země, které mají k jeho jadernému programu největší výhrady: Spojené státy a Izrael.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán je město pod horami

Teherán je město pod horami | Foto: GhostWind

Oba vědci jeli do práce a pachatelé připevnili nálože magnetem na jejich automobily. Zranění utrpěly i jejich manželky. Profesor Šahrijárí je už třetím známým případem zavražděného jaderného vědce.

Prezident Ahmadínežád útoky označil za terorismus a připsal je Západu a sionistickému režimu. I v západních médiích se objevují úvahy, že může jít o práci Mosadu nebo CIA. Zároveň ale existuje teorie, že naopak íránské tajné služby mohou likvidovat experty, kteří zradili a chystají se přeběhnout.

Ahmadínežád dnes také poprvé připustil, že nedávné rozšíření počítačového viru Stuxnet zasáhlo íránské jaderné provozy včetně továrny na obohacování uranu. I v tomto případě se spekuluje o práci západních tajných služeb.

V Izraeli se spekuluje o Mosadu

Izrael se k dotazům ohledně možné účasti na tajných operacích v Íránu zásadně nevyjadřuje. Izraelský tisk ale často bez bližšího upřesnění zmiňuje, že na zpomalování íránského jaderného programu „může mít“ velkou zásluhu právě tajná služba Mosad a zejména její dosluhující ředitel Meir Dagan.

Shodou okolností izraelský premiér Netanjahu právě určil, kdo bude novým šéfem civilní rozvědky: Daganův dosavadní náměstek Tamir Pardo.

Břetislav Tureček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme