Mocnosti obnovují jednání s Íránem o jaderném programu

Írán poprvé vyrobil z vlastní suroviny a vlastními silami takzvaný žlutý koláč, tedy surovinu k obohacování uranu. Oznámil to íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí. Zpráva o dalším pokroku jaderného programu přišla jen pár hodin předtím, než dnes íránská delegace zasedne k jednacímu stolu se zástupci světových mocností. Podle analytiků není toto načasování náhodné a má zase o něco více posílit pozice Teheránu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Íránci naposledy jednali s pěti stálými členy Rady bezpečnosti, Německem a Evropskou unií loni v říjnu. Obě strany od té doby střídavě odmítají vzájemné návrhy a protinávrhy ohledně omezení íránského jaderného programu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci před zahájením nových rozhovorů Íránu se zahraničními mocnostmi rozebral ve Světě o deváté zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Izraelský analytik íránského původu Meir Džávedánfar pro Český rozhlas shrnul, co se od loňska změnilo.

„Íránci vyrábějí více uranu obohaceného na 20 procent než před rokem. A mezi nulou a 20 procenty je technologicky daleko větší vzdálenost než mezi dvaceti a devadesáti, která jsou potřebná k případné výrobě bomby. Takže Íránci rozhodně zase pokročili,“ řekl Meir Džávedánfar.

Íránci odmítají zastavit obohacování

Rada bezpečnosti mezitím uvalila na Teherán už čtvrtou sérii sankcí, protože Íránci odmítají obohacování zastavit. Argumentují, že nedělají nic, co by jim neumožňovaly mezinárodní úmluvy, tak jako třeba Spojeným státům. Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová proto nevylučuje další sankce.

„Jsme připraveni na dialog a já jsem na něj připravena také. Dialog ale musí přinést nějaké výsledky. Vždy jsme zdůrazňovali, že pokud se výsledky nedostaví, budeme hledat řešení prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN,“ uvedla.

Nová jednání z hlediska výsledků příliš nadějně nevypadají. Zatímco Západ chce v Ženevě mluvit o jádru, Teherán navrhuje jiné téma: světové problémy a způsoby, jak jim čelit. Meir Džávedánfar ale vysvětluje, že na rozhovorech přesto mají zájem obě strany.

„Z hlediska zastavení íránského programu ta jednání nic nepřinesou. Přesto je to pro Západ dobrý nástroj, jak Teherán dál tlačit do izolace. Ve stejné chvíli to vyhovuje také Íráncům, protože jednání posilují jejich postavení na Blízkém východě. Mohou říkat: Podívejte se, kdo jiný dokáže dostat Radu bezpečnosti a Německo k jednacímu stolu než Írán?“ řekl.

Břetislav Tureček, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme