Írán popírá informace o propuštění ženy odsouzené k ukamenování

Aktivisté bojující za lidská práva vydali zprávu, že Írán propustil na svobodu Sakíne Mohammadí-Áštijáníovou. Tedy ženu, které hrozí trest ukamenování a jejíž osud přitáhl v létě pozornost celého světa. Informaci v Berlíně zveřejnil Mezinárodní výbor proti trestu ukamenování. Německá vláda ji ale odmítla potvrdit s tím, že čeká na potvrzení Teheránu. Íránci se zatím oficiálně nevyjádřili a tamní média propuštění Sakíne popírají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ukamenování

ukamenování

Naděje a radost aktivistů podpořila série fotografií, které se v noci objevily na webové stránce íránské televize. Sakíne je na nich ve svém domě ve městě Oskú. Ráno ale íránská televize vydala zprávu, že Sakíne sice byla skutečně doma, avšak jen kvůli natáčení dokumentu o svých zločinech. Obžaloba ji viní z toho, že byla nevěrná manželovi a pak ho spolu s milencem zavraždila.

Nepodložená informace o propuštění Mohammadí-Áštijáníové vyvolala ve světě pozdvižení. Italský ministr zahraničí Franco Fratini dokonce prohlásil, že jde o ‚velký den pro lidská práva‘ a že Írán učinil gesto dobré vůle a porozumění.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme