Teroristé zaútočili v jižním Íránu na šíitskou mešitu

Čtyři desítky lidí ráno zabili teroristé v jihovýchodním Íránu a více než sto dalších Íránců zranili při pumové útoku proti mešitě. Pro Írán je to jeden z nejhorších útoků za poslední léta. K masakru v šíitské mešitě se přihlásila organizace Džundolláh. Ta prohlašuje, že bojuje proti íránskému náboženskému režimu a že hájí zájmy Balúčů - tedy sunnitského národa, který obývá oblast mezi Íránem, Afghánistánem a Pákistánem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Terorista napadl šíitskou mešitu, a to v oblasti obývané převážně sunnitskými muslimy. Šíité si v těchto dnech na náboženských ceremoniích připomínají smrt středověkého vůdce imáma Husajna. Právě takové smuteční shromáždění se dnes stalo terčem útoku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O teroristickém útoku v Íránu mluvil na Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček

Krvavý útok se odehrál ve městě Čábahár v provincii Sístán a Balúčestán. V oblasti operuje protivládní organizace Džundolláh. Ta už při povstaleckých a teroristických útocích zabila stovky lidí - příslušníků vládních sil i civilistů.

Džundolláh tvrdí, že bojuje za práva utlačovaného národa sunnitských Balúčú proti šíitskému náboženskému režimu.

Podle íránského vedení má Džundolláh podporu západních a izraelských tajných služeb. Spojené státy to oficiálně popírají. Podobné informace už přinesl i západní tisk. Íránská média se také široce věnovala americké depeši, kterou zveřejnil Wikileaks. Šéf izraelské tajné služby Mosad podle ní před třemi lety nabádal Američany, že by bylo vhodné podporovat íránské studentské hnutí a odbojné etnické menšiny.

Milan Kopp, Břetislav Tureček, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme