Na půlnoční mši přijedou do Betléma tisíce poutníků

Jedním z míst, kam se dnes bude upírat největší pozornost křesťanů, bude palestinský Betlém. V místě, kam biblická tradice zasazuje narození Ježíše vrcholí přípravy na vánoční oslavy i na dnešní půlnoční mši, kterou už tradičně přijede z Jeruzaléma odsloužit římsko-katolický patriarcha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betlém býval převážně křesťanský, dnes už je tu více muslimů

Betlém býval převážně křesťanský, dnes už je tu více muslimů | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Do Betléma se chystají i tisíce poutníků. Palestinské i izraelské úřady tvrdí, že by jich mělo dorazit na 90 tisíc. Nepřijedou zřejmě všichni dnes, různé církve slaví Vánoce v různé dny, takže poutníci budou do Betléma proudit až do ledna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadají sváteční přípravy v Betlémě, zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček

Vánoce budou vyvrcholením turisticky dobré sezóny. Izrael očekává, že letos přijede rekordních tři a půl miliónů turistů z celého světa. Křesťané z toho tvoří dvě třetiny. Jeden a půl miliónu poutníků letos očekávají v Betlémě a v Jerichu.

Izrael i letos usnadnil během Vánoc přístup na palestinská území. Nově bude o svátcích pendlovat autobus mezi Jeruzalémem a Betlémem.

Izraelci také umožnili všem palestinským křesťanům z okupovaných území, aby navštívili svatá místa nebo své příbuzné v Jeruzalémě. Stejně tak mohou i Arabové z Izraele na Západní břeh Jordánu, tedy i do Betléma.

Palestinský policista sčítá kvůli statistice betlémské poutníky | Foto: Břetislav Tureček

Do Betléma se přes izraelské území dostane i část palestinských křesťanů z pásma Gazy, které Izrael jinak blokuje. Povolení k vycestování z Gazy dostalo na 500 tamních křesťanů.

Izrael také letos povolil příjezd dvěma stovkám křesťanů z arabských zemí. Často přitom pocházejí ze států, které jsou s Izraelem ve válečném stavu. V Betlémě tak mohou být i lidé ze Sýrie, Iráku nebo Libanonu.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme