Pákistánu hrozí politická krize. Vláda ztratila parlamentní většinu

Pákistánská vláda ztratila parlamentní většinu. Z koalice odešla za poslední týdny už druhá strana a přidala se k opozici. Premiér Júsaf Razá Gílání v projevu před novináři ujišťoval národ, že jeho kabinet přežije. Analytici už ale sledují, jestli se sjednotí opozice vedená bývalým premiérem Navázem Šarífem a podaří se jí vyvolat předčasné volby. To by mohlo v zemi sužované terorismem a ozbrojenými boji vést k další nestabilitě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka moderní architektury

Ukázka moderní architektury | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V prosinci vládu opustila menší náboženská strana. Nově se k opozici přidalo hnutí Muttahida Qaumí (muTTahida kaumí) , které bylo ve vládě druhé největší, po Pákistánské lidové straně. Muttahida Qaumí má velké slovo v obchodní metropoli země Karáčí. Strana prohlašuje, že vláda nedělá dost pro bezpečnost, zbytečně zdražila benzín a petrolej a že nebojuje s korupcí.

Pákistánci byli u voleb před třemi lety. Lidová strana se dostala k moci i kvůli sympatiím k Bénazír Bhuttové, která byla těsně předtím zavražděna. Po Bhuttové převzal vedení strany její manžel a dnešní prezident Ásif Alí Zardárí. Ten je ale velmi nepopulární.

Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme