Afghánci volí své zástupce do parlamentu

Milióny Afghánců dnes mají možnost hlasovat o složení příštího parlamentu. Opoziční hnutí Taliban vyzvalo k bojkotu voleb. Účast je podle pozorovatelů zatím slabší, necelá desetina volebních místností se z bezpečnostních důvodů vůbec neotevřela. Hlasování provázejí obavy z povstaleckých a teroristických útoků. Od rána už při nich zahynulo nejméně 12 lidí. Většinou šlo o příslušníky vládních sil, mezi mrtvými jsou ale také civilisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán se chystá na parlamentní volby

Afghánistán se chystá na parlamentní volby | Zdroj: ČTK

Dnešní hlasování Afghánistán prověří, nakolik je devět let po pádu Talibanu stabilní. „Sobotní volby jsou testem demokratického procesu. Pokud budeme znovu svědky volebních podvodů, bude to mít negativní dopad na celou společnost, včetně bezpečnosti,“ řekl Českému rozhlasu lídr afghánské opozice Abdulláh Abdulláh.

Že volby nebudou zcela regulérní připustit i prezient Hamid Karzai a první případy se objevily hned po začátku voleb. Vzbouřenci útočili v Kábulu a na východě země. Při explozi ve volební místnosti tam byli zraněni tři lidé.

Hlavní město přitom už od pátku připomíná pevnost. Vojáci a policisté jsou na každé křižovatce. Na udržení pořádku během hlasování je po celé zemi nasazeno 300 000 vojáků a policistů. Navzdory tomu už před začátkem voleb unesli vzbouřenci dva kandidáty a 23 lidí, kteří se podíleli na organizaci voleb.

Z dvou a půl tisíce kandidátů vyberou Afghánci 249 svých zástupců.

Jaromír Marek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme