Ahmadínežád se sejde v Libanonu s ukrytým vůdcem Hizballáhu

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád přijel na dvoudenní návštěvu do Libanonu. Vítaly ho desítky tisíc Libanonců. Vzhledem k napjaté situaci v této arabské zemi očekává výsledky jeho cesty celý region. Ahmadínežáda již přijal libanonský prezident Michel Sulajmán, nejsledovanější je však jeho schůzka s vůdcem hnutí Hizballáh šajchem Nasralláhem v tajném bunkru.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání je ostře sledované již kvůli skrytému místu a nejasnému času schůzky. „Tam, kde se má setkat s Nasralláhem, nechá stranou oficiální ozbrojený doprovod přidělený libanonskou vládou a dostane ochranku Hizballáhu,“ popisuje plán blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Město Bint Jbeil v jižním Libanonu dokončuje výzdobu k Ahmadínežádově návštěvě | Foto: ČTK/AP

„Ti ho povezou do jakéhosi bunkru, kde se Nasralláh schovává. Ani Teherán, ani Bejrút neřekl, kdy k této schůzce dojde.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček informuje o libanonské návštěvě íránského prezidenta Ahmadínežáda

Šajch se skrývá kvůli své přítomnosti na izraelském seznamu nepřátelských osob určených k likvidaci. Veřejnost oslovuje prostřednictvím tiskových videokonferencí a spekuluje se o tom, zda se dnes objeví po boku Ahmadínežáda.

Íránský prezident má jet i do jižního Libanonu. Přímo u izraelské hranice se čeká jeho protiizraelský projev. Informaci, že má na židovský stát symbolicky také hodit kámen, ale Teherán už dříve popřel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček seznamuje s kořeny vztahů libanonských šíitů s Íránem

„Cesta z letiště do centra Bejrútu je vyzdobená a oblasti, kde žijí šíité – tedy v jižním Bejrútu i v jižním Libanonu budou Ahmadínežáda vítat,“ informuje Tureček.

Šíitské pouto spojuje dnešní Libanon s dnešním Íránem již po staletí. Řada libanonských šíitů má za své náboženské autority duchovní z Íránu. Nicméně reakce na Ahmadínežádovu návštěvu jsou rozmanité. Šíité ho bouřlivě vítají, ozývají se však také hlasy, že Libanon není součástí Íránu.

Ahmadínežád: Nechci vyvolávat napětí

„Libanon je místem, kde se v posledních letech střetávají zájmy Spojených států, Izraele a Západu se zájmy států, které se americkému vlivu na Blízkém východě brání. Írán je vůdčí zemí protiamerického tábora. Ahmadínežádova návštěva dokazuje, že se vliv Teheránu zvětšuje navzdory americkým a izraelským opatřením,“ upozorňuje.

Teherán stojí k nelibosti Západem podporovaných arabských režimů za šíitským hnutím Hizballáh, a to i při jeho ozbrojených střetech s Izraelem.

Ahmadínežád před odletem z Teheránu telefonicky uklidňoval přední arabské vůdce. I saúdskoarabský král Abdalláh tak od Ahmadínežáda slyšel, že jeho libanonská mise má region uklidnit a sjednotit, a nikoli vyvolávat další napětí.

Tomáš Pavlíček, Břetislav Tureček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme