Ahmadínežáda čekalo v Libanonu bouřlivé přivítání

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád má za sebou první den své návštěvy Libanonu. Hned po příletu ho čekalo bouřlivé přivítání desítek tisíc lidí a přátelské setkání s křesťanským prezidentem Libanonu Michelem Sulajmánem. Návštěva má pokračovat i zítra a dokonce se objevila zpráva, že si ji Ahmedínežád ještě o den prodlouží a v Libanonu zůstane až do pátku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Přestože jsou vzájemné návštěvy politiků na Blízkém východě běžné, právě Ahmadínežádově bejrútské cestě je věnována mnohem větší pozornost. „Celá cesta totiž ukazuje na rostoucí regionální ambice Íránu,“ podotkl blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček v pořadu Stalo se dnes.

Připomněl, že Ahmadínežád přijel do země, která je vnitřně rozpolcená. „A to z velké části právě proto, že se stala jakýmsi kolbištěm, kde se střetávají zájmy Západu a Izraele na jedné straně a na straně druhé Íránu, Sýrie a zemí, které považují vliv Spojených států v regionu za nadměrný,“ poznamenal Tureček.

Ahmadínežídova cesta každopádně zatím splnila svůj předpokládaný účel. „Ahmadínežád předvedl, že má v Libanonu své stoupence a jim zase předvedl, že se na něj mohou spoléhat,“ řekl Tureček.

Cesta do jižního Libanonu

Nejpočetnější skupinu obyvatel v Libanonu tvoří šíitští muslimové. „A právě pro velkou část libanonských šíitů jsou hlavní náboženské autority v Íránů. Ale není pravda, že hnutí Hizballáh by se vzhlíželo jenom v Teheránu. Mají i jiné vzory,“ přiblížil blízkovýchodní zpravodaj.

Írán mimo jiné už předem oznámil, že Ahmadínežád pojede také do jižního Libanonu, tedy k blízkosti izraelské hranice. Izraelský regionální politik už proto řekl, že Izraelci přijdou na druhou stranu hranice a vypustí dva tisíce modrých a bílých balónků, aby ukázali, že Židé tu jsou dva tisíce let a neodejdou odsud.

„Jiný politik, který patří k extrémní radikální pravici, řekl, že by bylo dobré Ahmadínežáda zastřelit. Že kdyby totéž udělal židovský voják ve třicátých letech s Hitlerem, tak to nemuselo se židy dopadnout tak, jak to dopadlo v Evropě,“ dodal Tureček s tím, že v oficiální rovině ale na to Izrael nijak nereagoval.

Martin Dorazín, Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme