Aleppo poprvé od vyhlášení příměří zasáhly bomby. Washington se omluvil za smrt syrských vojáků

Nálet amerických stíhaček zřejmě zabil přes 60 vojáků syrské armády a dalších sto zranil. Stalo se to u města Dajr az-Zaur. Oblast ovládá takzvaný Islámský stát, armáda ale kontroluje místní leteckou základnu a přilehlou část města. Právě na radikální islamisty nálet mířil, tvrdí americká strana. Podle Syrské organizace pro lidská práva v neděli poprvé od vyhlášení příměří bombardovaly vojenské letouny Aleppo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Aleppo poprvé od začátku příměří padaly bomby. Do města se stále nedostala humanitární pomoc

Na Aleppo poprvé od začátku příměří padaly bomby. Do města se stále nedostala humanitární pomoc | Zdroj: Reuters

„Stále shromažďujeme informace a zahájili jsme vyšetřování - pokud jsme skutečně bombardovali syrskou armádu, bylo to neúmyslné a pochopitelně litujeme ztracených životů," řekla americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová po mimořádné schůzce Rady bezpečnosti, kterou svolalo Rusko.

Piloti prý nálet okamžitě zastavili, když dostali informace od ruské armády, že útočí na pozice syrské armády.

V pondělí vstoupilo v zemi v platnost příměří mezi silami syrského prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci, jež vyjednalo minulý týden Rusko a Spojené státy. Komplikují ho ale incidenty a obviňování z jeho nedodržování. Zatím nemohla být dopravena ani humanitární pomoc obyvatelům Aleppa, což je předpokladem rusko-americká smlouvy o příměří.

Americký nálet podle Moskvy výrazně podkopává snahy o udržení příměří, které v zemi platí od pondělka. Podle Powerové je ale kritika ze strany Ruska pokrytecká, protože samotné Rusko i syrský režim porušují příměří a útočí na civilisty.

Bombardování Aleppa

V neděli vojenské letouny bombardovaly poprvé od pondělního vyhlášení příměří syrské Aleppo. Uvedla to exilová Syrská organizace pro lidská práva.

Na místě jsou podle agentury Reuters zranění. Syrská organizace pro lidská práva informuje o tom, že během bombardování zemřela jedna žena. Zatím ale nelze určit, kdo za útoky stojí.

Na zvýšené napětí mezi povstalci a syrskou armádou v oblasti upozornilo odpoledne ruské ministerstvo obrany.

Nálety se zaměřily na čtvrti ve městě ovládané povstalci. Syrská armáda již dříve uvedla, že klid zbraní bude dodržovat až do nedělní půlnoci.

Ondřej Himmer, Iva Kestřánková, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme