Američané v Sýrii zabili jednoho z vůdců Al-Káidy Fadlího

Americká letadla v Sýrii zabila klíčovou postavu teroristické skupiny Chorásán a jednoho z vůdců sítě Al-Káida Muhsína Fadlího. Oznámil to v úterý mluvčí ministerstva obrany USA Jeff Davis. Spojené státy už loni v září oznámily smrt Fadlího při náletech na Sýrii, připustily ale, že své tvrzení nemohou ověřit na místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muhsín Fadlí

Muhsín Fadlí | Zdroj: Reuters

Fadlí byl podle Davise zabit 8. července při náletu ve voze, který projížděl severozápadní syrskou provincií Idlib v blízkosti města Sarmada. Davis v úterním prohlášení uvedl, že Fadlího smrt "naruší nynější operace Al-Káidy proti USA a jejich spojencům".

Muhsín Fadlí se narodil v Kuvajtu před 34 lety a patřil k důvěrným spolupracovníkům bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. V roce 2012 ho USA identifikovaly jako vůdce teroristů v Íránu a vypsaly na něj odměnu sedm milionů dolarů (zhruba 170 milionů korun).

Mluvčí ministerstva obrany USA sdělil, že to byl jeden z mála vůdců Al-Káidy, který byl předem obeznámen s plánem útoků civilními letadly na New York a Washington z 11. září 2001. Byl také zapojen do útoku na americké námořnictvo v Kuvajtu a francouzskou bitevní loď Limburg v roce 2002 u Jemenu.

Odštěpení IS a Al-Káidy

V roce 2013 Fadlího bin Ládinův nástupce Ajmán Zavahrí podle stanice CNN poslal do Sýrie, aby urovnal spory mezi radikály z Islámského státu (IS) a Frontou an-Nusrá. Fadlí údajně prosadil odštěpení IS od Al-Káidy, jíž zůstala věrná An-Nusrá.

IS operuje v Sýrii a Iráku, An-Nusra v Sýrii. Skupinu Chorásán tvoří členové širšího vedení Al-Káidy a jejich cílem je příprava útoků na západní cíle. Název odkazuje na oblast v Afghánistánu a Pákistánu, kde se podle domněnek skrývá hlavní vedení Al-Káidy.

Na objekty používané lidmi z této skupiny v Sýrii a také na jejich výcvikové tábory se zaměřila americká letadla hned od zahájení náletů v Sýrii loni v září.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme