Americká družice prý zachytila v době zkázy airbusu tepelnou stopu nad Sinajem

Americký satelit zaznamenal nad Sinajským poloostrovem v době zřícení ruského dopravního letadla tepelnou stopu. Informovala o tom stanice CBS News s tím, že to může ukazovat nejen na výbuch nálože, ale také na explozi motoru či palivových nádrží. Agentura TASS zase s odvoláním na své zdroje v Káhiře napsala, že vyšetřovatelé nalezli na místě nehody předměty nepocházející z letadla. Sobotní zkázu stroje, který mířil s ruskými turisty z Egypta do Petrohradu, nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě, příčiny stále nejsou známé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo pádu ruského letadla nad Sinajským poloostrovem

Místo pádu ruského letadla nad Sinajským poloostrovem | Zdroj: ČTK

„Nalezené předměty byly poslány na odbornou analýzu,“ řekl zdroj agentury TASS. Agentura dále poznamenala, že oficiálně nález nebyl potvrzen.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dosavadních poznatcích z vyšetřování pádu ruského letadla nad Sinajem mluvil moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Totéž se týká údajného záznamu z amerického satelitu, kterému se nyní podle CBS News věnují experti - snaží se určit, co bylo důvodem výrazné tepelné stopy. Stanice neupřesnila, z jakých zdrojů se informaci dozvěděla, uvedla jen, že ji získal dopisovatel televize věnující se otázkám národní bezpečnosti.

„V této chvíli to nemůžeme potvrdit, ani vyvrátit,“ uvedl k údajné existenci infračerveného záznamu nad Sinajem Mezistátní letecký výbor, který v postsovětských zemích vyšetřuje letecké nehody.

Černé skřínky byly po dopadu jen mírně poškozeny. Experti je teprve analyzují, ale některé informace již prosakují. Agentura Interfax s odvoláním na své zdroje uvádí, že odborníci na záznamu z černé skřínky uslyšeli zvuky, které nejsou charakteristické pro let letadla. Tyto informace ale oficiálně nikdo nepotvrdil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných příčinách pádu ruského letadla nad Sinajským poloostrovem mluvil analytik ČRo Milan Slezák

Američané již nabídli Rusům pomoc s vyšetřováním. V pondělí ředitel amerických zpravodajských služeb James Clapper novinářům řekl, že zatím nejsou přímé důkazy o tom, že letadlo zničili teroristé, jak se spekuluje.

Bezpečnostní experti této teorii také příliš nevěří. Podle nich nevlastní islamisté techniku, která by dokázala letadlo sestřelit. Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí řekl, že se džihádisté chtějí tímto způsobem zpropagovat.

Moskva upozornila, že prozatím je příliš brzy hovořit o příčinách katastrofy, nejdříve je třeba shromáždit dostatek faktů.

Kapitán byl prý zkušeným pilotem

Majitel zříceného letadla, společnost Kogalymavia, už striktně odmítla, že by za nehodu mohlo lidské selhání. Tvrdí, že kapitán letu Valerij Němov byl zkušeným pilotem. Měl prý nalétáno přes 12 tisíc hodin a čtvrtinu z toho strávil ve stroji A321. Tedy ve stejném typu letadla, které se zřítilo na Sinajském poloostrově.

Společnost Kogalymavia také odmítá, že by za neštěstí mohl špatný technický stav letadla. Havárii tak podle ní musely způsobit být vnější faktory.

Letadla ruského Ministerstva pro mimořádné situace mezitím přepravila do Petrohradu už 140 těl obětí sobotní letecké katastrofy.

Alexej Smirnov z tohoto ministerstva oznámil, že příslušníci zvláštního oddílu resortu zahájili třetí etapu pátrací akce na místě neštěstí. Prohledávají terén o ploše 30 kilometrů čtverečních.

Na Sinaji se zřítilo ruské letadlo s 224 lidmi na palubě | Foto: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme