Americké letectvo pokračuje v úderech na pozice džihádistů v okolí Kobani

Ozbrojenci Islámského státu zřejmě ovládají části města Kobani na severu Sýrie. Potvrdili to očití svědkové z turecké strany hranic. Podle americké armády ale soustavné letecké údery vytlačily džihádisty zpět na samotné okraje města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turečtí Kurdové sledují kouř stoupající z pohraničního města Kobani

Turečtí Kurdové sledují kouř stoupající z pohraničního města Kobani | Zdroj: Reuters

Jen během včerejška americké letectvo podniklo devět úderů na pozice džihádistů a zasáhlo několik jejich jednotek a budov. Turecké tanky nadále stojí na turecké straně hranic a nepodnikají žádnou akci.

Jak Turecko, tak i Spojené státy připouštějí, že Kobani není z hlediska celkové strategie boje proti Islámskému státu tím nejdůležitějším cílem.

„Bez ohledu na krizi v Kobani jsou našimi hlavními cíli velitelská centra a infrastruktura. Snažíme se Islámský stát těchto zařízení zbavit, a to nejen v Kobani, ale v celé Sýrii a Iráku," řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Jeho turecký protějšek Ahmet Davutoglu mezitím jasně řekl, že Ankara sama nezahájí pozemní vojenskou operaci na záchranu syrského města.

Bezútěšná situace kurdských obránců syrského města se stále více projevuje i přímo v Turecku. Deset lidí zemřelo při nejnovějších střetech na východě země v provincii Bingöl, když neznámí útočníci zahájili palbu na policejní hlídku. Při kurdských protestech v Turecku v posledních dnech zemřely desítky lidí.

Kurdové svádějí tvrdé boje s islamisty o město Kobani | Foto: ČTK

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme