Americký ministr zahraničí jedná v Saúdské Arábii o strategii proti Islámskému státu

Spojené státy chtějí získat podporu arabského světa v boji proti Islámskému státu. Americký ministr zahraničí John Kerry proto přiletěl do Saúdské Arábie. O americké strategii tam jedná s lídry arabských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry jedná v Saudské Arábii o strategii proti Islámskému státu

Americký ministr zahraničí John Kerry jedná v Saudské Arábii o strategii proti Islámskému státu | Zdroj: Reuters

John Kerry doufá, že přiměje diplomaty v Saúdské Arábii k vytvoření mezinárodní koalice, která porazí Islámský stát. Jedná tam s představiteli Jordánu, Egypta, Iráku, Libanonu a také Turecka.

Jedním z témat schůzky je mimo jiné zřízení vojenských výcvikových táborů pro syrské rebely.

Spojené státy zintenzivní kampaň proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát, kteří operují v Iráku a Sýrii. Ve Washingtonu to dnes oznámil prezident Barack Obama. V živě vysílaném projevu ohlásil vyslání dalších vojenských poradců do Iráku. Ujistil ale veřejnost, že to neznamená zahájení pozemní operace.

Stranou diplomatických jednání se proti Islámskému státu sjednocují syrské povstalecké skupiny bez ohledu na náboženskou a ideologickou orientaci. Devět různých skupin od umírněných islamistů až po kurdské komunisty vyhlásilo vytvoření společné aliance.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme