Arabskou menšinu k volbám v Izraeli přitáhla Sjednocená arabská kandidátka

Izraelské volby přinesly jasné vítězství Benjaminu Netanjahuovi. Nebývale úspěšná ale byla i strana zastupující izraelskou arabskou menšinu. Izraelští Palestinci tvoří pětinu obyvatel země a po letošních volbách budou mít v Knesetu 14 poslanců. Po Netanjahuově pravicovém Likudu a levicovém Sionistickém svazu Jicchaka Herzoga se na třetím místě umístila Sjednocená arabská kandidátka spojující čtyři arabské strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr levicového bloku Jicchak Herzog (ilustrační foto)

Lídr levicového bloku Jicchak Herzog (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Doufám, že arabští poslanci Knesetu budou po letošních volbách silnější, že jich bude víc a že proto budou lépe hájit zájmy nás, Arabů,“ říká slepý Hadždž Júsuf na cestě k volební místnosti ve městě Abú Góš, které se nachází nedaleko od Jeruzaléma, a dodává:

„Minulé volby kandidovaly tři arabské strany. Tentokrát je jen jedna. Když kandidují jednotně, budou silnější."

Abú Góš, asi 10 kilometrů západně od Jeruzaléma, je město čistě arabské. Do Guinessovy knihy rekordů se zapsalo největším talířem známého cizrnového pokrmu hummus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třetí nejsilnější stranou ve volbách v Izraeli byla Sjednocená arabská kandidátka, do koalice s pravicovou vládou Benjamina Netanjahua nechce

Hadždž Júsuf volí v tamní škole. Policisté a členové volebních komisí jsou převážně Židé, voliči jsou ale vesměs Arabové.

„Já jsem volil Stranu práce, tedy levicový izraelský blok. Chtěl bych totiž, aby se její šéf Jicchak Herzog stal premiérem. Je to slušný člověk,“ prozrazuje Hadždž Júsuf.

Arabů, kteří volili výhradně izraelské strany, je ale málo a většina jich dala hlas straně zastupující izraelskou arabskou menšinu.

„Já volím letos poprvé. Mohla jsem volit už v minulých volbách, ale nešla jsem. Teď se ale strany sjednotily a já bych chtěla, aby dostaly co nejvíc hlasů,“ říká mladá volička v Abú Góš.

Arabové obsadí 14 křesel

Právě zvýšený zájem arabské menšiny o volby využil Benjamin Netanjahu k vyvolání pocitu ohrožení, pokud lidé nebudou volit jeho pravici:

„Pravicová vláda je v nebezpečí. Arabští voliči se u volebních uren houfují. Vezměte přátele i rodiny a pojďte volit Likud, abychom dohnali náskok Strany práce,“ vzkázal Netanjahu během volebního dne Izraelcům.

Na část izraelské veřejnosti to zabralo a dost možná mu tento krok dopomohl k vítězství. Jiní ale označují Netanjahuův projev za fašistický a za pálení mostů k největší izraelské menšině.

Aktivisté společné arabské kandidátky před školou | Foto: Štěpán Macháček

Arabové nakonec zaujmou v Knesetu rekordních 14 křesel. Jejich sjednocená kandidátka odmítá úvahy o případné účasti na jakékoliv izraelské vládě a chce zůstat v opozici. Samotní voliči z řad izraelských Arabů ale mají jiný názor:

„60 procent arabské veřejnosti v Izraeli chce, aby jejich strana byla součástí vládní koalice. To platilo za předpokladu, že Izrael povede levicová vláda. Když jsme měli podobnou dohodu se Stranou práce v době vlády Jicchaka Rabina, mělo to pro Araby hmatatelný přínos,“ tvrdí analytik Muhammad Daráwiše.

S pravicovou vládou Benjamina Netanjahua ale izraelští Arabové moc nadějí nespojují.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme