Armáda a Kurdové vytlačují Islámský stát z důležitých pozic v Iráku

Při sérii sebevražedných atentátů v Bagdádu zemřelo nejméně 35 lidí. Nálože umístěné v autech vybuchly v šíitských částech města. V jeho okolí se irácké armádě podařilo vytlačit bojovníky hnutí Islámský stát z předměstí metropole. Úspěchy proti džihádistům zaznamenaly i kurdské milice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo sebevražedného útoku v Bagdádu

Místo sebevražedného útoku v Bagdádu | Zdroj: Reuters

"Od bojovníků Islámského státu nás dělí jen kousek. Většinou na ně útočíme v noci a nad ránem. Budeme proti nim bojovat do poslední kapky krve," řekl televizi al-Džazíra Jaran Fuád, velitel kurdských milicí u města Džalaúla.

Kurdské jednotky i irácká armáda vytlačily bojovníky Islámského státu z provincie Dijála severovýchodně od Baghdádu. Kurdové uspěli i na severozápadě země. Tam znovu dobyli strategicky důležité město Rabía na hranici se Sýrií, a to s pomocí britského letectva.

V Sýrii se naopak dařilo extremistům z Islámského státu, kteří na severu země dál vytlačují kurdské milice. Nezabránily jim v tom ani americké nálety, které zasáhly jedenáct cílů Islámského státu.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme